torsdag den 12. januar 2012

Hvorfor have en budgetkonto?

Mange borgere har det tilsyneladende bedst med at modtage GIRO-kort med posten og betale dem hos posten, eller gennem deres netbank, efterhånden som de kommer. De fleste måneder går det let. De månedlige udgifter som f.eks. huslejen eller låneafdrag, udgør sjældent noget problem. Problemet opstår når de øvrige regninger klumper sig sammen, dem der kommer kvartalsmæssig, halvårlig eller årligt.

Problemet er størst for de mennesker der hver måned bruger indtil kontoen er tom, og ikke har en vis opsparing. I denne situation ender man med at måtte lade regninger ligge over, eller låne af banken eller det der er værre, f.eks. familien. At lade regningerne vente ender sjældent godt, og at låne penge til forbrug er altid en dårlig løsning, hvis det kan undgås.

Løsningen er at fordele udgifterne jævnt hen over året, således udgifterne bliver det samme hver måned. For at gøre dette på en praktisk måde, er det nemmeste at have en separat konto, hvor pengene kan overføres til - budgetkontoen. Størrelsen på beløbet der skal overføres til kontoen er afhængig af dine samlede årlige faste udgifter, så det kræver at du har et overblik. Tag det samlede beløb, divider med årets 12 måneder, og sæt dette til at være en fast overførsel fra din lønkonto til din budgetkonto. Hvis du ikke har netbank, er dette også noget din bank kan gøre for dig.

Herefter betaler du dine regninger fra denne konto. Det vil ofte være nødvendigt at opbygge en vis kapital på kontoen, således den ikke løber tør i månederne med det største træk. Denne kapital skal imidlertid kun opbygges den første gang. Herefter vil du aldrig stå med en regning på faste udgifter som du ikke kan betale.

Såfremt du har udgifter som varierer, f.eks. din mobilregning eller elregning, er det en god idé at sætte disse udgifter højt, eller at sørge for den månedlige indbetaling er lidt højere end nødvendigt. På denne måde sikrer du at kontoen ikke løber tør, hvis der er en uventet stor regning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar