onsdag den 21. april 2010

Tjener du for meget ved siden af SU'en?

Kender du det med at gå i de første 8-9 måneder af et år, og tjene gode penge, pludselig opdage du tjener for meget, dermed være nødt til at fravælge SU'en i de sidste måneder af året? Før du ved af det står du med røven i vandskorpen i de sidste måneder af året - især december bliver hård.

Det man skal være opmærksom på er, såfremt du får SU (5.384 kr. før skat), og samtidig får et tiltrængt tilskud fra det fritids- eller studiejob du har ved siden af, så må dette ekstra du tjener aldrig overstige fribeløbet på 8.464 kr. om måneden - altså regnet i gennemsnit over de 12 måneder. Der er dog en vigtig ting, som mange overser. Dette fribeløb er efter afregning af Arbejdsmarkedsbidrag (AMBI).

Citat fra SU-styrelsens hjemmeside:
"Satserne for fribeløb er før skat, men efter arbejdsmarkedsbidrag"
Det beløb du må tjene er altså 101.568 kr. per år, efter AMBI. På din lønseddel figurer dette beløb som A-indkomst eller lignende. Det er det beløb der er tilbage når de 8 % AMBI er fratrukket bruttolønnen.

Såfremt du allerede har tjent for meget, men året ikke er ovre endnu, så skal du sørge for at fravælge nok måneder til at slippe for tilbagebetaling af SU - du må tjene 8.643 kr. yderligere om året, per måned du fravælger. Fravælger du 2 måneder, bliver dit samlede årlige fribeløb altså 12 * 8.464 + 2 * 8.643 = 118.854 kr. før AMBI.

OBS! Er du modtager af både SU og SU-lån, bliver du tvunget til at fravælge begge i de pågældende måneder.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar